CUMBERNATION ~ Egyetlen magyar forrásod Benedict Cumberbatchről
Anglia - Az angol nyelv

Az angol nyelv a germán nyelvcsalád nyugati ágához tartozik, integessetek neki.

 

A viking/római hódításnak köszönhetően számos skandináv/latin eredetű szót fedezhetünk fel a nyelvben, és a franciák folytonos berzenkedése miatt egy tucat (olykor a felismerhetetlenségig eltorzított) francia kifejezést.

Anyanyelvként laza 320 000 000 fő beszéli, második nyelvként pedig úgy 1 000 000 000. Az angolszász országok, mint Nagy-Britannia és az USA történelmi sikersztorijának hála ma már ez számít világnyelvnek, kiütve a nyeregből a franciát és a németet.

De mi is a nyelv? Röviden, fajspecifikus mutációs hozomány. Magyarul ez azt jelenti, hogy nem tudjuk végigkövetni a nyelv kialakulásának történetét - a nyelv egyszerűen csak úgy lett, mint ahogy Athéné teljes fegyverzetben kipattant Zeusz fejéből a görög mitológiában (ez az ún. kiugrás-elmélet); a homo sapiens sapiens nyelvrendszerben kommunikál, amióta csak az eszét tudja, éppen úgy, ahogy a macska nyávog vagy a kutya ugat. A történelem első szava hovatovább a lingvisztika kutatói szerint egy ízes káromkodás volt.

Az angol nyelv sokszor kapja meg, hogy primitív, durva hangzású és egyszerű.  Az ilyen kiritikára egy egyszerű kérdéssel lehet felelni: láttátok mi már az angol nyelvtant? Ha nem, görgessetek kicsit lejjebb. Nem sok értelme van a különböző nyelveket összehasonlítani, de zárójelesen megjegyzem, hogy (pszt, az angol szókincs kenterbe veri édes-ékes anyanyelvünk szókészletét). A hangzását  ért kritikákat kivédendő pedig...Ben, besegítenél?


[Benedict Shakespeare Ahogy tetszik c. darabjából olvassa a Férfi hét korát]

Köszönöm. Mr. Cumberbatch az ún. British Englisht beszéli, méghozzá áradóan gyönyörűen. Ez a hivatalos, az angol királynő által is használt akcentus - a másik nagy ág az American English (amit II. Erzsébet soha nem használ), ami könnyen imitálható úgy, hogy egy marék forró krumplit nyomsz a szádba, és megpróbálsz társalkodni. Természetesen (a sok-sok beszélőnek hála) rengeteg akcentus él és virul és trillázik, a kanadaitól kezdve az ausztrálon át a skótig, és ezek is tájegységenként tagolódnak. [Tegye fel a kezét, aki meglepődött.]

Ami (hozzávetőlegesen) közös a tucatnyi nyelvjárásban, az a

N Y E L V T A N

mindenki kedvence. Az iskolában ezzel sokat kínoznak mindannyiunkat - de nem eleget. Gyakorlásként rohanjunk át az igeidőkön egy nagy levegővel!

A magyar nyelvben 4 igeidő volt, most hivatalosan 3 van és gyakorlatilag kettőt használunk intenzíven. (Avagy egyre gyakoribb a szabályos "holnap meg fogom nézni a Sherlockot, de ezúttal nem sírok majd a végén" helyett a "holnap megnézem a Sherlockot, de ezúttal nem sírok a végén")

Na, angolban 12 tense-el és 3 time-al vagyunk megáldva. A 3 time az, ami magyarban is: múlt (past), jelen (present) és jövő (future).

1. PRESENT PERFECT CONTINOUS TENSE

Benedict has been acting since 2001.
Benedict 2001 óta színészkedik szakadatlanul, és hál'Istennek nem fog nyugdíjba vonulni egyhamar.


 

2. PRESENT PERFECT TENSE

Benedict has been to LA.
Benedict járt már Los Angelesben.
I've deleted it.
Töröltem (az információt), mondja Sherlock, amikor John a naprendszerről kérdezi.

A magyarokat ez az igeidő zavarja meg a legjobban. A cselekvés a múltban kezdődött és a jelenig tart, de minket nem maga az aktus érdekel, hanem a hatása a jövőre. Benedict járt Los Angelesben, és gazdagodott egy élettapasztalattal; Sherlock annyira nagyon kitörölte az ismereteit a naprendszerről, hogy nem tudja, hogy a Föld a Nap körül kering.

3. PRESENT CONTINOUS TENSE

Benedict is smiling.
Benedict mosolyog.

Most, ebben a csodákatos pillanatban, és minket semmi de semmi más nem érdekel.

 

4. PRESENT SIMPLE TENSE

Benedict is wonderful.
Benedict csodálatos.

Általánosságban és állandó jelleggel.

5. PAST PERFECT CONTINOUS

Sherlock had been playing the violin (for two hours) when John arrived home.
Sherlock két óra hosszat folyamatosan nyűtte már a húrokat, amikor John betoppant.
 

A múlthoz képest (amikor John hazaért) viszonyítjuk Sherlock hegedülését. Az ingyenkoncert a múlt egy régebbi pontjától az újabb múlt egy pontjáig tartott folyamatosan.

6. PAST PERFECT

By the time John got to him, Sherlock had already died.
Mire John odaért hozzá, Sherlock már halott volt.
[könnyek. vér. sikolyok.]

A régebbi múlt megmásíthatatlanul véget ért és mindörökre lezárult a korábbi múlthoz viszonyítva. Ez egy baromi depresszáló igeidő.

7. PAST CONTINOUS TENSE

Sherlock was shooting the wall when John entered.
Sherlock épp a falat lődözte, amikor John belépett.

Nagyon hálás igeidő abból a szempontból, hogy baromi könnyű felismerni a was/were + ing kombóról. A cselekvés a múlt egy bizonyos pillanatával párhuzamosan zajlott: a múlt egy bizonyos pillanata John megérkezte, az ezzel párhuzamos és folyamatos cselekvés Sherlock destruktív magatartása.

8. PAST SIMPLE TENSE

John: "You... you told me once... that you weren't a hero."
Egyszer azt mondtad nekem, hogy nem vagy hős.

A kedvencünk. A sima, elbeszélő múlt. A jó hír: szinte mindig lehet csak ezt használni. A rossz hír: amikor nem, akkor nagyon nem.

9. FUTURE PERFECT CONTINOUS

In 2013 Benedict will have been acting for 12 years.
2013-ban lesz tizenkét éve, hogy Benedict színészkedik.
 

Ennyit arról, hogy az angol egyszerű és primitív. Rendben, ez az igeidő egyszerűbb, mint első ránézésre tűnik, ugyanis megvan a maga logikája: két igeidőt cuppant össze boldogan. Ritkán használatos (ha csak nem vagy jós), így sok nyelvkönyvből ki is hagyják szegényt.

10. FUTURE PERFECT TENSE
By tomorrow Sherlock will have solved the case.
Holnapra Sherlock megoldja az ügyet, mondhatná John teljes bizonyossággal a telefonon érdeklődő Lestrade felügyelőnek, míg lakótársa a hulla felett görnyedezik tanácstalan arccal. Jelenleg még dolgozik rajta, de a cselekvés pakk, véget ér a jövő egy adott pontján, az ügyet lezárják és mindenki örül.

11. FUTURE CONTINOUS TENSE

I will be re-watching Third Star tomorrow evening.
Holnap este újranézem az Utolsó Utazást. Mivel a film jó két órás, ezért el fog tartani egy darabig; és senki nem állíthat meg benne, hogy a jövő egy általam ismert pontján (tomorrow evening) én éppen ezt a cselekvést űzzem. Elsőre csúnyának tűnhet, de igazából semmi más nem történt, mint hogy a jövőbe rugdostam az I am re-watching Third Star mondatot. Ritkán használjunk, mert a fene tudja - lehet, hogy mégsem lesz rá időm, és akkor már csak a terveimről beszélhetek: I will re-watch Third Star tomorrow evening.

12. FUTURE SIMPLE
Benedict shall win the next Oscar.
Benedictnek kéne (majd) nyernie a következő Oscar-t.
Benedict will win the next Oscar!
Sőt, tudjátok mit? Benedict meg fogja nyerni a következő Oscar-t!
HE'S GOING TO WIN!
EZER SZÁZALÉK, HOGY NYERNI FOG!

És most azonosítsuk az igeidőket az idézett szövegben!

Reisuto

felhasznált források:
László Varga: Introduction to English Linguistic
Kenesei István: A nyelv és a nyelvek
Dohár Péter: Kis angol nyelvtan
Nádasdy Ádám professzor előadásai
Wikipédia

 

 

 
Hello!

Benedict Cumberbatch, Emmy díjas, Oscar és többszörös Golden Globe jelölt brit színész. A Star Trek Into Darkness, és a The Imitation Game sztárja. A modern Sherlock Holmes, Doctor Strange és Smaug, a sárkány megformálója. A Brit Birodalom Rendjének parancsnoka, nagylelkű jótékonykodó, férj és apuka. Honlapunk küldetése, hogy összegyűjtsünk róla minden fellelhető információt, legyen az kép, videó, riport, hírmorzsa vagy érdekesség.

 
Navigáció

>> Főoldal
>> Mr. Cumberbatch
>> Sherlock
>> Galéria
>>Új Galéria
>> Média
>> Extrák
>> Fórum
>> Oldal

 
Chat

Szépen kérünk benneteket, hogy se Benedictet, se a hozzátartozóit (sőt, ha lehet, senkit) ne szidjátok a társalgóban, és igyekezzetek úrihölgyek módjára beszélgetni.

 
Projektek

Avengers: Infinity War
Doctor Strange
2018. április 26. (hun)

How the Grinch
Stole Christmas
Grinch

2018. november 9. (USA)

Jungel Book
Sheer Khan
2018. október 19. (USA)

Magik
Lewis
2018

Melrose
Patrick Melrose
2018. május 13.

The War Magician
Jasper Maskelyne
2018 (?)

Captain Marvel
Doctor Strange
2019. március 8. (USA)

Untitled Avengers Movie
Doctor Strange
2019. ősz (?)

Rogue Male
Capt. Alan Thorndike
2019?

How To Stop Time
Tom Hazard
2019-2020 (?)
 

 
Barátaink

best movies by larewen

 //cumbernation.gportal.hu/portal/cumbernation/image/gallery/1327523414_46.png //cumbernation.gportal.hu/portal/cumbernation/image/gallery/1327523414_46.png Trónok Harca
 https://lh6.googleusercontent.com/-JcQFfgAJsuw/UBA3zCHJwsI/AAAAAAAABGM/Khep3dJ4ep0/s55/jeremy.jpg https://lh4.googleusercontent.com/-t-xhnVcpZgk/UBhjqddqzhI/AAAAAAAABHM/M8lQx3aPBRI/s55/bookz.jpg my chemical romance https://lh6.googleusercontent.com/-DD6fXQRL09k/UO8WOIl-4KI/AAAAAAAAB48/W9LrA11g3Eg/s55/rdj.jpg
 
  Vettel
  Grimm Disney Sorozatok birodalma //cumbernation.gportal.hu/portal/cumbernation/image/gallery/1327523414_46.png

20/ 0 szabad
 

 
Cserék

     ☆ ★

kérj cserét a csetben vagy a VK-ban - és itt hirdess!
szerkesztők: abby, larewen, reisuto, stanci
aktív szerkesztő: Abby
(abby.cumbernation@indamail.hu vagy abby.cumbernation@gmail.com)

 

 
Emlékeztető

Sherlock: The Final Problem
2017. január 15.
22:00 BBC One 

Itt is megtalálsz minket

 
Szavazz!
Lezárt szavazások
 
Rajongók
Indulás: 2012-01-02
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
közérdekű

akadálymentes gportal mozgalom

My Absurd View  Anchime GpLiliana My Happy World Gp.  Kritika Lap 
Novus
  Shadow World Gp.  Rajz- & Fotóblog  PiciPaw  Nox rajongói oldal 
Diametrically Blog Creative Critique  Legends of Stories Cumbernation Gp

 


A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human