CUMBERNATION ~ Egyetlen magyar forrásod Benedict Cumberbatchről
A háromszavas rejtély

A háromszavas rejtvény

Amint a második szériánál is tették, Moffissék az idén is nyilvánosságra hoztak három kulcsszót, mely a harmadik évad három epizódját foglalja össze, ezek pedig: rat, wedding, bow.

1. rat = patkány

Tény: Végre feldolgozásra kerül a szumátrai óriáspatkány esete? Úgy tűnik! A Doyle-kánonban a Sussexi vámpír esete kapcsán Holmes egy félmondatban emlékezik meg az ügyről: "Matilda Briggs nem egy asszony neve, Watson... egy hajót hívtak így, mely kapcsolatba hozható a szumátrai óriáspatkány ügyével; erre a történetre viszont a világ még nem készült fel."

Tipp: Az írógárda valószínűleg úgy döntött, hogy a 21. századra megértünk erre a borzalomra.

Mivel a BBC-féle feldolgozás csak elemeket őriz meg az eredeti történetből, ezért a hajót minden bizonnyal elfelejthetjük, és maradunk a belvárosban - kiváltképp, ha a sorrend is helyes, és a patkány ügye egybeesik Sherlock visszatérésével! Akárcsak a Hounds of Baskerville esetén, előfordulhat, hogy a "patkány" átvitt jelentést hordoz: lehet akár egy számítógépes vírus is.

Én arra tippelnék, hogy az epizódot Mark Gatiss (alias Mycroft) jegyzi majd: ő valósággal rajong a groteszk, bizarr sztorikért.

Érdekesség: A patkány a viktoriánus korban vált népszerű háziálattá, maga Viktória királynő is tartott egyet-kettőt, és Jack Black, az udvari patkányfogó előszeretettel ajándékozott pár szép példányt a nemes hölgyeknek, akik kalickában tartották kedvenceiket.

2. wedding =esküvő

Tények: A legtöbben erre kapták fel a fejüket, hiszen a mi jó Watson doktorunk az eredeti történetekben bizony megházasodik... kétszer. Egyes "sherlockológusok" szerint háromszor, sőt, van aki négy arát számol. A leghíresebb menyasszony mindenesetre a Game of Shadows-ban is látott Mary Morstan, akit Watson A Négyek Jele című regényben ismer meg. Lehetséges, hogy John is megtalálja az ő Mary-ét? Bár Moffat az első széria után, az "Unlocking Sherlock" videóban célzott rá, hogy szerinte érdekes lenne kiházasítani a doktort, koránt sem az ő esküvője az egyetlen mennyegző a Doyle-kánonban!

  1. Az Eltűnt vőlegyénynek már a címe is árulkodó.
  2. A Ferdeszájú egy házaspár csavaros szerelmi történetéről szól.
  3. Az Eltűnt menyasszony az esküvői fogadásról tűnik el.
  4. A Sárga arc rögtön két működésképtelen házasságot tár elénk.
  5. A nyomorék - izgalmas gyilkossági ügy, szerelmi háromszög és egy elhibázott házasság.
  6. A táncoló figurák: élet- és házasságveszély, valamint egy titokzatos kód.
  7. A magányos biciklista csinos hősnőjét akarata ellenére kényszerítik házasságra, hogy megszerezzék még csinosabb vagyonát.
  8. Az arancsiptető orosz házaspárja megér egy misét.
  9. A titokzatos albérlő egy szívszorító szerelmi történet: a férjes asszony, és a szerető végzetes kalandja.
  10. A visszavonult festő  megcsalatott, de ő maga még súlyosabb bűnbe esett.

Tippek: Egy olyan sorozatban, ahol a teljes széria mindössze három epizódból áll, ostobaság lenne az egyik főszereplőt zsupsz elköltöztetni. Szerintem forgatókönyvírói öngyilkosság lenne Johnt idejekorán kilakoltatni, és sokkal valószínűbbnek tartom, hogy a házasság inkább a fenti esetek valamelyikére utal, hiszen mindegyikükből kihozható egy izgalmas és modern hajsza: Moffissék viszont szeretik ugratni a rajongókat, és sejtették, hogy most mindenki a Baker Street 221/B egységéért remeg.

Bárhogy is, van egy olyan érzésem, hogy ezért az epizódért Moffatott szidjuk/dicsérjük majd...

Érdekesség: Az eredeti idővonal szerint miután Holmes eljátssza a saját halálát, eltűnik három évre, Dr. Watson pedig végképp magára marad: ugyanis ezen három év alatt Mary ismeretlen körülmények között elhuny - nem tudni, hogy betegség vagy baleset végzett-e vele, mindenesetre mire Holmes visszatér, addigra szegény doktor már özvegyember. (Bár nem valami sokáig.)

3. bow -  na itt kezdődnek a bajok...

Tények: to bow = meghajolni A His Last Bow Holmes legutolsó esete: a nyugdíjas detektív és öreg barátja egy német kémet lepleznek le. Erre utalna a kulcsszó? Más 'bow' nem igazán fordul elő a kánonban, ez a történet viszont aligha választható el egykönnyen a világháborús érától és becsületben megőszült hőseitől. A motívum, ami megmaradhat belőle az talán a kémjátszma...

bow = masni, bocsánatkérés, csokor, biccentés, görbe, kengyel, ív, nyíl, ökörjárom

Az, hogy ez egy többjelentésű szó, nem kifejezés. Ugyanakkor a fentiek egyike sem társítható egyértelműen valamelyik Doyle-novellához. Szójátékot viszont már láttunk tavaly:a "fall" éppúgy jelent vízesést, mint zuhanást és bukást. Míg az eredeti történetben Holmes-ot a Reichenbach vízesésnél éri utol (ál)végzete, itt Richard Brook (német szójátékkal: Reichen Bach) idézi elő bukását, és hajszolja bele egy halálugrásba...szóval legyünk résen!

Tippek: Ötletem sincs, ezt hogyan oldják meg - lehet, hogy csalással... ugyanis a His Last Bow nem csak egy novella, hanem egy kötet címe is, ami 1917-ben jelent meg és olyan izgalmas eseteket tartalmaz, mint a Haldokló detektív, a Rejtelmes doboz története vagy a Vörös kör esete; a BBC-adaptáció már felhasználta a Bruce-Pardington terveket (The Great Game; kormánytitkok egy eltűnt pendrive-on) és az Ördögláb esetét (The Hounds of Baskerville; egy hallucinogén szer, mely legszörnyűbb félelmeinket kelti életre). Nagyszabású epizódot sejtek a trükkös szó mögött, és gyanítom, hogy Stephen Thompson fog lecsapni rá.

Érdekességek az angol nyelv szépségeiből: bow in = valakit hajlongva bekísérni, bow to= odaköszönni, bowman = íjász (avagy archer, ízlés dolga), bow-wow = vau-vau, bow tie = csokornyakkendő (a Moffat által írt Doctor Who széria egyik újkeltű szimbóluma)

 

vagy...?

 

lolly-tayy tumblr felhasználó érdekes teóriával állt elő: a Charles Augustus Milveron című novella harmadik oldalán mind a három kulcsszó megtalálható. A magyarul "Mesterzsaroló" avagy "Zsarolók királya" címmel megjelent történetben Holmes és Watson betörnek a nem-úriember házába, hogy visszaszerezzenek egy botrányos levelet megbízójuknak. Az egyik legviccesebb és legizgalmasabb történet - talán láthatjuk végre Ben főszereplésével is?

 

Reisuto cikke, ne vidd sehová

 
Hello!

Benedict Cumberbatch, Emmy díjas, Oscar és többszörös Golden Globe jelölt brit színész. A Star Trek Into Darkness, és a The Imitation Game sztárja. A modern Sherlock Holmes, Doctor Strange és Smaug, a sárkány megformálója. A Brit Birodalom Rendjének parancsnoka, nagylelkű jótékonykodó, férj és apuka. Honlapunk küldetése, hogy összegyűjtsünk róla minden fellelhető információt, legyen az kép, videó, riport, hírmorzsa vagy érdekesség.

 
Navigáció

>> Főoldal
>> Mr. Cumberbatch
>> Sherlock
>> Galéria
>>Új Galéria
>> Média
>> Extrák
>> Fórum
>> Oldal

 
Chat

Szépen kérünk benneteket, hogy se Benedictet, se a hozzátartozóit (sőt, ha lehet, senkit) ne szidjátok a társalgóban, és igyekezzetek úrihölgyek módjára beszélgetni.

 
Projektek

Avengers: Infinity War
Doctor Strange
2018. április 26. (hun)

How the Grinch
Stole Christmas
Grinch

2018. november 9. (USA)

Jungel Book
Sheer Khan
2018. október 19. (USA)

Magik
Lewis
2018

Melrose
Patrick Melrose
2018. május 13.

The War Magician
Jasper Maskelyne
2018 (?)

Captain Marvel
Doctor Strange
2019. március 8. (USA)

Untitled Avengers Movie
Doctor Strange
2019. ősz (?)

Rogue Male
Capt. Alan Thorndike
2019?

How To Stop Time
Tom Hazard
2019-2020 (?)
 

 
Barátaink

best movies by larewen

 //cumbernation.gportal.hu/portal/cumbernation/image/gallery/1327523414_46.png //cumbernation.gportal.hu/portal/cumbernation/image/gallery/1327523414_46.png Trónok Harca
 https://lh6.googleusercontent.com/-JcQFfgAJsuw/UBA3zCHJwsI/AAAAAAAABGM/Khep3dJ4ep0/s55/jeremy.jpg https://lh4.googleusercontent.com/-t-xhnVcpZgk/UBhjqddqzhI/AAAAAAAABHM/M8lQx3aPBRI/s55/bookz.jpg my chemical romance https://lh6.googleusercontent.com/-DD6fXQRL09k/UO8WOIl-4KI/AAAAAAAAB48/W9LrA11g3Eg/s55/rdj.jpg
 
  Vettel
  Grimm Disney Sorozatok birodalma //cumbernation.gportal.hu/portal/cumbernation/image/gallery/1327523414_46.png

20/ 0 szabad
 

 
Cserék

     ☆ ★

kérj cserét a csetben vagy a VK-ban - és itt hirdess!
szerkesztők: abby, larewen, reisuto, stanci
aktív szerkesztő: Abby
(abby.cumbernation@indamail.hu vagy abby.cumbernation@gmail.com)

 

 
Emlékeztető

Sherlock: The Final Problem
2017. január 15.
22:00 BBC One 

Itt is megtalálsz minket

 
Szavazz!
Lezárt szavazások
 
Rajongók
Indulás: 2012-01-02
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
közérdekű

akadálymentes gportal mozgalom

My Absurd View  Anchime GpLiliana My Happy World Gp.  Kritika Lap 
Novus
  Shadow World Gp.  Rajz- & Fotóblog  PiciPaw  Nox rajongói oldal 
Diametrically Blog Creative Critique  Legends of Stories Cumbernation Gp

 


A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human