A tea eredetileg Kínából származik, de kultusza az angolszász területeken vált meghatározóvá, fogyasztását ők tették divatossá Európában. Mind ittunk már teát, a napközis, fazékból mért cukros csodától kezdve a megfázásos esték citromos-mézes ragacsáig, többé-kevésbé tisztában vagyunk különböző élettani hatásaival, megvannak a kedvenceink: miért kell hát beszélni róla? Mert a teafőzés sokkal fortélyosabb művelet, mint azt elsőre hinnénk! Sajnos egyik riporternek sem jutott még eszébe megkérdezni Benedictet, ő hogyan issza a magáét - a mellékelt fotó tanúbizonysága szerint erősen, tej nélkül. Míg az amerikai forgatásokon kávét öntenek a színészekbe, addig a BBC a tea inspiráló erejére esküszik. A következőkben áttekintjük, hogyan teázik egy amatőr - és hogyan iszogat egy profi.
A kezdők kedvence: a filteres tea
Magyarországon ezt a fajtát ismertük- és szoktuk meg. Egy becsületes brit borzad tőle, de idő hiányában tessék-lássék ráfanyalodnak ők is. Ha igazán jó filtert akarunk venni, érdemes benézni (hatásszünet) a Tescóba. Bár az angol üzletlánc nem szerzett magának valami patináns nevet hazánkban, az Egyesült Királyságban készített termékeik vitán felül kifogástalanok - bátran emeljük le a polcról a teákat és teasüteményeket. Itthon az eredeti brit márkák közül a Liptonnal és a Twinings-el találkozhatunk a leggyakrabban. A közhiedelemmel ellentétben a Pickwick nem angol, és magunk közt megvallom, hogy még csak nem is igazán ajánlott: a gyümölcstea ugyanis a szakik szerint perverziónak számít.
Ha nagyon elszántak vagyunk, érdemes ellátogatni a Tátra utcai The British Store-ba, akiknek import teái és csemegéi elsőosztályúak, és állandó akciókkal várják a vásárlókat.
Mikor már jól bevásároltunk, akkor nincs szükségünk másra, mint egy vízforralóra és egy bögrére. A fehér, sárga és zöld teát 1-2 percig, az oolong és rooibos teát 2-3 percig, a fekete teát és az earl grey-t 3-5 percig, a gyógyteákat pedig 3-6 percig áztassuk. Ne felejtsük el, hogy egy filter egy csészére van porciózva, tehát ha egy egész kannával főzünk, akkor 2-3 filtert is bele kell lógatnunk.
A profik itala: a tökéletes tea
Ha tökéletes teát akarunk készíteni, felejtsük el a föntieket. Az angol nyelvben élő kifejezés, "a nice cup of tea" ugyanis nem az instant félélményre utal: a tökéletes tea elkészítéséhez a következő tizenegy lépést kell követnünk George Orwell nyomán:
-
A teafű legyen indiai (Indian) vagy ceyloni (Ceylonese) - a kínai nem elég erős és ihletett.
-
Kis mennyiségben készítsük, kizárólag porcelán- vagy agyagkancsóban. Minden mást tessék eladni színesfémnek.
-
Nevezett porcelán/agyagkancsót illik felmelegíteni - a sietősebbek kilögybölhetik forró vízzel, az igazi megszállottak a tűzhelyen hevítik.
-
A tea legyen olyan erős, hogy fél kézzel kipofozzon az ágyból. Hogy italunk ilyen kondiba kerüljön, hat púpozott teáskanálnyi füvet hintsünk a kancsóba.
-
Aki igazán kemény, az se teatojást, se tasakot, szűrőt vagy filtert nem használ, hanem böcsülettel lenyeli a tealeveleket, ha kell. Ez a pont fakultatív.
-
Ami viszont fontos, hogy a víz lobogva, bugyborogva forrjon, amikor kiöntjük.
-
Ha ezzel megvagyunk, rázzuk fel.
-
A csészénk ne legyen túl lapos, mert így a teánk kihűl, mire a feléhez érünk.
-
Bárhogy is dívik a tejszín, mi fölözött tejet használjunk ízesítéshez.
-
És a tej kerül bele utoljára.
-
Legutoljára. Ugyanis, ha csak nem ruszki stílusban nyomjuk, akkor szigorúan tilos cukorral édesíteni.
A tea, a sörhöz hasonlóan, természetétől fogva keserű ital.
Haladóknak címezve
Ha márpedigigenis ízesíteni akarod és fogod, az alábbi szempontokat tartsd szem előtt:
-
semmiképp se adj citromot a tejhez. ha egyszer kipróbálod, megérted, miért mondtam.
-
a méz csak a zöld- és gyümölcsteához passzol, és a tévhittel ellentétben semmivel sem hízlal kevésbé, mint a sima cukor.
-
a sima cukornál a nádcukor/barnacukor/kandiscukor viszont sokkal egészégesebb.
-
lehet porcukorral is kísérletezi.
-
a tej semlegesíti a tealevél csersavait - gyógyteából hagyd ki!
Egyéb tudnivalók:
-
megfázásra a mézes-citromos tea a legjobb, bármennyire is lenézik szegény ízesített gyümölcsteákat az ínyencek; a csipkebogyótea szintén gyógyít, a levendulatea pedig megnyugtat.
-
a teának igen magas a koffeintartalma, este csak szolídabb fajtáit fogyaszd, reggel viszont egy jó English Breakfast, Earl Grey vagy fekete legalább annyira felráz, mint egy csésze kávé.
Kitekintő
A profik részlegében taglalt eljárás (az angol módszer) természetesen csak egy a megannyi hagyomány közül: az oroszok szamovárban forralják és a csészealjból szürcsölve hűtik italukat, a japán teaszertartás szigorú szabályait pedig évezredes hagyomány őrzi.
Ha a brit variáns válik be a legjobban, bátran rendezz teadélutánt kedvenc főellenségeddel aki aztán arra kényszerít hogy leugroj egy kórház tetejéről a barátaiddal/számítógépeddel: a sütemények helyett gyakoribb az uborkás szendvics fogyasztása: a fehérkenyér héját levágjuk, megvajazzuk (nem megmargarinozzuk) és friss kígyóuborkát szelünk rá. A tökéletes teafüvet itthon a Darlington Teaboltban szerezheted be a legkönnyebben - a nagyobb plázákban találhatod meg üzleteiket, az eladók elbájolóan kedvesek és segítőkészek. A legtöbb teaházban is vásárolhatsz teafüvet otthonra, és ha igazán elszánt vagy, akkor külföldről is rendelhetsz: Cara McGnee fandom-teái roppant népszerűségnek örvendenek. A 26 éves atlantai lány a szereplők személyiségéhez igazodva készít ínycsiklandó, meglepő és ötletes kerációkat, saját rajzaival ellátva. Innen rendelheted meg - PayPal szükséges!
Reisuto cikke, ne vidd sehová. A profi metódust George Orwell 1946-ban, az Evening Standard hasábjain megjelenő cikke alapján írtam.
|